Sabreren

Het sabreren met een champagnesabel, zoals het open slaan van een champagnefles met een champagnesabel officieel heet, is niet echt heel moeilijk. Je moet echter de regels van het openen van een champagnefles, met een champagnesabel weten en toepassen.

Goed koelen

Als eerste moet de champagne goed gekoeld zijn. Met goed gekoeld, wordt een graad of 6 Celsius bedoeld. Niet kouder, want dan wordt de fles te broos en kan op andere plaatsen breken dan bedoeld wordt tijdens het sabreren. Door de champagnefles te koelen neemt de druk in de fles af en het glas wordt breekbaarder, waardoor hij beter met een champagnesabel te openen is.

Hoe werkt sabreren?

Verwijder het zilverfolie van de hals van de fles en ook het muselet, de metalen draad, waarmee de kurk op zijn plaats wordt gehouden. Ga rustig te werk. Niet schudden! Zorg dat de kurk altijd in een veilige richting wijst. Er kan een enorme kracht vrij komen. Kurken kunnen snelheden van meer dan 200 kilometer per uur bereiken. Zoek vervolgens de zwakke plek van de fles. Dat is de gietnaad. De gietnaad is waar de twee helften van de gietmal bij elkaar komen toen de fles gemaakt werd. Het champagnesabel moet net langs de gietnaad glijden.  Houdt de champagnefles in de linker hand, als je rechts handig bent op een manier waarbij je de duim in de uitholling doet, welke onderin de champagnefles zit, laat de fles nu rusten op de vier uitgestrekte vingers.  Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten. Neem nu, als het ware een aanloop met de champagnesabel door langs de hals van de fles te laten glijden. Doe dit een aantal maal, om te voelen of er geen onregelmatigheden op de weg naar de kurk zitten. Het champagnesabel mag ¨onderweg¨ geen folie of papier tegen komen. Het champagnesabel moet de hele weg die hij moet gaan, uitsluitend over glas glijden.

Nu een paar maal aanhalen en in een ferme klap met het champagnesabel de hals van de champagnefles raken. Niet te hard slaan. Het is beter een keer te zacht te slaan en het nogmaals over te doen, dan te hard te slaan en de fles te breken. Als het goed is, vliegt het bovenste deel van de fles, met daarin de kurk van de fles. Let op, dat er niemand in het schotveld staat. De kurk, met daar omheen een deel van de hals van de champagnefles zal, als de fles goed gekoeld is ongeveer 5 meter van de sabreur vliegen. Sabreur is de naam van de persoon die de champagne met een champagnesabel opent.

Heel veel plezier!